Welkom op effevoeren.nlInfofilmpje Triotrac.

Demo middag gemengd voeren in loonwerk.

Nu de eerste snede in de kuil zit, even onthaasten onder het genot van een drankje & hapje. Demo van; efficiënt ruwvoer gebruik d.m.v. gemengd voeren in loonwerk.

In samenwerking met; Trioliet.nl, Bayens.nl,
Heersink Voertechniek.nl.

vrijdag 21 juni 2013 14.00-16.00 uur
Locatie: Bankenweg 5, 4911 AL Den Hout

Voeren zonder verlies

Stijgende voerkosten vragen om keuzes

Elke melkveehouder wil zijn dieren efficiënter voeren. Veel onderzoeken wijzen uit dat frequenter en nauwkeuriger voeren leidt tot een hogere voeropname en een hogere melkproductie. Bovendien bevordert het de gezondheid, het welzijn en de levensverwachting van de koe. Een mooie theorie die in de praktijk vaak onbenut blijft. Toch blijkt dat er al veel winst valt te behalen als men de bedrijfssituatie eens goed onder de loep neemt en zoveel mogelijk inzicht probeert te krijgen in de aspecten van voeren. Zeker nu de voerkosten stijgen is er behoefte aan een efficiënte bedrijfsvoering. Helaas ligt er geen kant-en-klare blauwdruk klaar die voor elk melkveebedrijf de oplossing biedt, maar binnen elke bedrijfssituatie is het mogelijk om optimaal rendement te halen uit zowel uw dieren als uit uw voersysteem.

Kuilkwaliteit
Voer wordt steeds duurder, dus wordt het steeds belangrijker om de kwaliteit van het ruwvoer te behouden en zo min mogelijk te verliezen. U steekt veel tijd en energie in het inkuilen van het ruwvoer. Dan is het natuurlijk ook van belang dat de kwaliteit van het voer behouden blijft. Dat kan. De wijze van uitkuilen is daarbij van groot belang. Traditionele kuilhappers waarbij een tandenrij in de kuil wordt gedrukt zorgen ervoor dat de kuil wordt losgetrokken. Daardoor kan zuurstof diep de kuil indringen en ontwikkelen zich schimmels en gisten. Onderzoek wijst uit dat de verliezen door broei flink kunnen oplopen. Op een gemiddeld bedrijf verliest æmen al gauw 20% door verkeerd uitkuilen en opslaan. Alleen al door uit te kuilen met een snijdsysteem kan dit percentage teruggebracht worden naar ongeveer 5%. Ook blijft de voerstructuur intact en de voedingswaarde op peil. Dit in tegenstelling tot het gebruik van een frees. Wanneer het voer wordt uitgehaald met een frees lijdt het over het algemeen veel structuurschade en dus kwaliteitsverlies. Een kuilvoersnijder zoals de Trioliet Turbobuster werkt zeer nauwkeurig en schoon. Bovendien heeft een snijdsysteem minder kracht nodig dan een frees en bespaart het daarmee ook op brandstof.

Besparen op bedrijfskosten
Een zelflader is economisch ook zeer aantrekkelijk. Een zelflader maakt het bijvoorbeeld mogelijk om met één man, één trekker en één machine een goed gemengd rantsoen te serveren. Men bespaart dus op kosten voor extra machines en daarmee op brandstof. De Triomix zelflader van Trioliet heeft nog meer voordelen. Morsen op het erf is nagenoeg uitgesloten door het dichte laadsysteem. Bovendien is de Triomix uitgerust met snijd- of stansmes waardoor strak en schoon wordt uitgekuild en er geen verlies is door broei. 

Tijdsbesparing met zelfrijder 
Bent u op zoek naar nog meer gemak en besparing? Dan is de Triotrac is een goed alternatief. Deze zelfrijdende voermengwagen werkt met een snijd- laadsysteem. Per keer kan het snijraam plakken van ca. 30 centimeter afsnijden. Doordat zowel het snijraam als de opvoerband 1,85 m breed is, laadt de Triotrac met hoge snelheid. Per minuut kan er ongeveer 1.400 kg. gras geladen worden bij een uitkuilhoogte van 5,10 meter. Bij maïs ligt de capaciteit zelfs op ca. 3.000 kg per minuut. Het voer wordt snel gemengd en de structuur blijft behouden. Binnen een kwartier kunnen ongeveer 130 koeien gevoerd worden. De voorkant van de machine kan helemaal op de grond zakken. Daardoor treedt er bij het laden van losse producten nauwelijks verlies op. De Triotrac wordt geroemd om de snelheid en het behoud van de voerstructuur.

Kortom, er zijn een heleboel opties om beter, sneller en efficiënter te voeren en daarmee te besparen. Zeker in deze tijd, waarin de grondstofprijzen sterk stijgen, is het voor een veehouder van belang om het optimale rendement uit zijn ruwvoer te halen en zijn dieren tevreden te houden.